Семинар на Фройдистко Поле

София  28 април 2007

Трансферът

С участието на:

Ален Мерле,

Психоаналитик от Бордо

Член на Новото Лаканианско Училище, на Училището на Фройдистката Кауза и на Световната Асоциация по Психоанализа

 

Събота 28 април 2007 (10 ч. -17 ч.)

Френски Институт в София

Организиран от Група Фройдистко Поле в България

ЗАБЕЛЕЖКА: Липсата на определителен член в заглавието на глава Х “Присъствие на аналитика” подчертава абсолютния характер на това, което се нарича активно присъствие на аналитика в трансфера, присъствие от плът и кръв и необходимо, за да може анализираният да въплъти  остатъка на своя дискурс, който не може да бъде облечен в смисъл и значение.

След като прогонва идеите, породени от общия дискурс и от объркването сред психоаналитиците относно феномените на трансфер и структурата му, Лакан “се приближава” до понятието за трансфера, такъв какъвто той е в психоаналитичната практика, от която всъщност се извежда.

Понятието за трансфер намира своя смисъл, само когато се свързва с другите основни понятия на психоанализата, а именно несъзнаваното, повторенията и влеченията. 

Както вече е  отбелязал Фройд, по време на аналитичния сеанс, когато анализираният не говори, неговото мълчание засяга аналитика. Думите на субекта са насочени към аналитика. Защо? Това се дължи на структурата на пулсиране на несъзнаваното, което се отваря и се затваря. Така, в психоаналитичния опит, присъствието на аналитика като обект, причинява по определен начин затварянето на несъзнаваното, което по този начин намира своята завършеност.

Разбираме, че интерпретацията на аналитика намира на нивото на затваряне на несъзнаваното своето точно място. Това е мястото, в което се появява остатъкът от една част от наслаждението, което не е символизирано.

Присъствието на аналитика извиква този остатък, което прави така, че анализата не се завърта в кръга на повторяемостта, а дава шанс на субекта за една нова реалност. (А. Мерле)

 

Както всички семинари на Фройдистко Поле, този семинар ще задейства “дисциплината на коментиране”. Тази дисциплина изисква всеки участник предварително да е работил върху части от текстовете, избрани от лектора: Семинар, Книга XI, Четири основни понятия на психоанализата, глава 10 “Присъствие на аналитика”.

 

Няколко пасажа, върху които трябва да се обърне специално внимание

 

Първо пасажите, оценени като трудни за разбиране от самите участници в семинара.

След това, предлагам да бъдат изучени следващите страници (от френското издание):

Стр. 115 : “да възстановим фройдисткото несъзнавано на неговото място.”

Стр. 116 : “фройдисткото поле е поле, което по своята природа се губи. Точно в този момент присъствието на психоаналитика е необходимо, като свидетелство за тази загуба.”

Стр. 118, последен параграф : “Интерпретацията на аналитика открива факта, че несъзнаваното – ако е така, както казвам, а именно игра на означаващото –  вече е преминало през интерпретация чрез своите образувания несъзнаваното – сънища, лапсуси, духовити думи или симптоми”.

Стр. 119, последен параграф : “[…] има парадокс (на трансфера), който посочва в рамките на това движение на затваряне първоначалния момент, в който интерпретацията може да достигне своя предел.” (Ален Мерле)

 

 

 

Програма

10 ч. – Посрещане – Весела Банова, Заместник-председател на Групата на Фройдистко Поле в България

10.30ч.-12.30ч. – Ален Мерле «Присъствие на аналитика »

Четене и обсъждане на глава 10 от Семинар, книга XI

14 ч. – 17 ч. – Клинични случаи

Хариета Манолова

Евгений Генчев